Ne ovat taas trendien harjalla. Haalarit. Pelkkä sana käynnistää kokonaisen mielikuvien virran: vauvan potkupuku, teekkarihaalarit, farkkuhaalarit, remonttihaalarit, lasketteluhaalarit, pilkkihaalarit, juhlahaalarit, oloasu…

Haalarit ovat ristiriitainen juttu. Tietyssä katsannossa äärettömän käytännölliset: esimerkiksi lasketellessa ei mene lunta vermeiden alle, kun on yhtenäinen suojaava vaatekappale. Ja toisaalta ärsyttävän hankala niinkin pakollisessa asiassa kuin vessassa käymisessä. Siis nimenomaan naiselle. Ja tämän vuoksi vihattu ja karsastettu.

Haalarit ovat elämäni varrella muodin virrassa tulleet ja menneet jo muutaman kerran. Lukio-ikäisenä ja parikymppisenä muistan käyttäneeni farkku- ja samettilappuhaalareita, jotka olivat silloin ilmeisesti hyvinkin in. Ja raskaana ollessani väljät, sivusta helposti höllennettävät lappuhaalarit olivat erittäin toimiva ratkaisu. Joskus 1990-luvun puolimaissa Virosta tanssitreenivaatteita ostaessani törmäsin saman valmistajan upeaan joustosamettiseen juhlahaalariin, jota käytin useissakin hienommissa kemuissa.

Ja nyt ne ovat täällä taas, ovat olleet jo jonkin aikaa. Harasin aluksi vastaan muistaen nuo käytännön ongelmat, mutta lankesin sitten kuitenkin ihan kunnolla. Maltalaisesta pikkuputiikista löytyi ihanan ilmavasta kankaasta tehty, rennon tyylikäs mustavalkoinen pystyraidallinen haalari leveähköin lahkein. Yläosa paljastaa kauniisti olkapäät ja pääntie on linjakas V niin edessä kuin takanakin. Vyötäröllä mukava jousto, ja materiaali on muutenkin kevyesti strech.

Tämä uusi lempihaalarini toimii muun muassa mukava työ- ja matkustusasuna, joka ei rypisty eikä kiristä, ei ole liian kuuma eikä viileäkään, jos yläosaan lisää kevyen neuletakin. Yksinkertaisuudessaan tavattoman näyttävä vaatekappale, josta saa eri värisillä ja tyylisillä kengillä, laukuilla, väillä ja koruilla sopivan vaikka juhlatilaisuuteenkin. Helppo ja varma valinta kiireisenä aamuna.

Pieni temppuilu toilettikäynnillä ei paljon paina tässä vaa’assa. Täällä Välimeren ilmastossa olen edellä kerrotun innostamana myös sortsihaalaroitunut ja hankkinut kotiasuksikin suloisen pehmeän lyhytlahkeisen jumpsuitin. Haalarissa on hyvä olla.