Muutin Maltalle asumaan ja töihin vasta puolisen vuotta sitten. Kolmeen matkalaukkuun ahdoin kaikki sellaiset rakkaimmat vaatteeni, kenkäni ja laukkuni, joiden arvelin sopivan elämääni täällä Välimeren kuuman auringoin alla.

No, ihan vikaan valinnat eivät menneet, sillä olen matkustellut paljon ja käynyt Etelä-Euroopan maissa niin kesällä kuin talvellakin. Ihania kesähepeneitä ja ilmavia jalkineita voi täällä käyttää 7-8 kuukautta vuodessa. Lyhyen talvikauden vermeet ovat nekin aika keveät verrattuna Suomen kylmän kaamoksen vaatimiin varustuksiin.

Mutta yhteen en osannut varautua: Maltan katujen kuntoon. Jo ensimmäisenä päivänä kävellessäni töihin tajusin olevani keskellä kriisiä nimeltä korko-gate. Paikalliset kuoppaiset ja kuhmuraiset jalkakäytävät rouhivat rakastamiani kapeita ja korkeita korkoja karmivalla teholla. Ei auttanut edes entisen tanssijan tasapaino, kun nilkka on jatkuvasti vaarassa muljahtaa ja turvalleen kompastuminen vakavasti otettava riski.

Mikä neuvoksi? Asennemuutos. Never say never. Niin vain vannoutunut piikkikorkohempukka alkoi yhtäkkiä nähdä huomattavan vantterilla koroilla varustetut korkkarit täysin soveltuvana osana naisellista asua.

Maltan kaupoista löytyi aivan uusi maailma värikkäitä, tyylikkäitä ja hauskoja tukevakorkoisia mutta silti niin naisellisia sandaaleita. Eikä korkeudesta oikeastaan tarvinnut tinkiä, koska niillä käveleminen tuntui piikkikorkojen jälkeen hyvinkin sujuvalta ja turvalliselta. Mallia ja ideoita otin paikallisilta tyylinsä hallitsevilta kaunottarilta, ja pohjat vahvistutin paikallisella suutarilla hintaan 5 euroa/pari. Taivuin jopa hankkimaan kiilakorkoiset farkkusandaalit – ja niitä kehuivat työkaveritkin.

Lämmin ja aurinkoinen ilmasto inspiroi minut myös yllättäen ensi kertaa elämässäni hankkimaan sortsien pariksi kirjavat, nauhalliset kangaskengät. Raikkaat kukkatennarit löytyivät sport casual -henkisestä verkkokaupasta. Ahkerassa käytössä ovat myös nahkaiset trendikkäästi hopeanväriset sneakerit, vaikka en ikinä ennen ole blingbling-henkinen ollutkaan.

Ympäristön vaihdos – vaikka tilapäinenkin – rohkaisee kokeilemaan erilaisia juttuja, ja kypsäkin kaunotar voi taipua totutusta ja turvallisesta uusiin ratkaisuihin. Avaa silmät, kun olet reissussa!